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NORTH CAROLINA HEARING AID DEALERS AND 

FITTERS BOARD 

FREQUENTLY ASKED QUESTIONS 
 

 

The Board’s posted responses to these frequently asked questions should not be considered to 

be “law.”  Chapter 93D of the North Carolina General Statutes and Title 21, Chapter 22 of the 

North Carolina Administrative Code contain the laws regulating the fitting and selling of 

hearing aids in North Carolina, and should be reviewed when clarification is sought.  The 

information in the Frequently Asked Questions below is provided by the Board as a guide 

because many similar questions have been asked.  You should always consult with legal 

counsel of your choice if you do not understand the licensing laws or have questions about 

how a law or rule would apply to your particular circumstances.  The Board office is unable to 

provide legal advice to individual licensees.   

It is the Board’s policy that inquiries to the Board office be submitted in writing by e-mail 

(info@nchalb.org) or by mail (P.O. Box 97833, Raleigh, NC  27624-7833). 
 

For a printable PDF version of the Frequently Asked Questions, please click here:  FAQ.PDF  

     

FAQ UPDATED:  7.20.2011 
 

 

LICENSING QUESTIONS 

Dear Board, 
Just to clarify - I have my Au.D. so I am exempt from your licensure requirements?  If so do I 
need to provide documentation of my doctoral degree? 
 
ANSWER:   

If you have an active license from the NC Board of Examiners for Speech and Language 

Pathologists and Audiologists and you also have a doctoral degree in Audiology, you are 

exempt from the licensure requirements of North Carolina General Statute 93-D. 

 

The Board does not register or track the credentials of individuals who are not licensed by 

this Board.   

If you have been licensed by this Board and wish to voluntarily relinquish your license under 

93-D, please send a letter to the Board explaining such.   

Individuals who are exempt but currently hold a license may elect to continue to hold their 

license as a hearing aid specialist under 93-D if they so desire. 
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SUBMITTING APPLICATIONS TO THE BOARD 
 

Question:  My license renewal application was postmarked March 29th but the postal service 
didn’t deliver it until April 1st.  It usually only takes one day to get mail to Raleigh from my 
location.  Can you count the application as on-time and renew my license anyway? 
 
Question:  The business I work for is sending in the renewal fee separately.  I submitted all my 
paperwork the first week of March and received a “Notice of Deficiency” on March 8th.  It is 
now March 27th and the business is finally sending payment, do I have to resubmit my 
application because it is more than 10 business days since receiving the Notice of Deficiency? 
 
Answer:  Submit your application only when you are sure you have all documentation and 

fees necessary to meet the standard of a “duly made application.”  The deadline for payment 

of license renewal fees is established by North Carolina General Statute 93D-11, as “prior to 

the first day of April each year.” The Board has established a new internal policy to handle 

any application received which is not a “duly made application.”  This includes your license 

renewal application.  Please read and understand this policy BEFORE submitting your 

application to avoid having your application DENIED FOR INSUFFICIENCY. 

 
 

21 NCAC 22 Section .0300 DEFINITIONS 
21 NCAC 22A .0309 DULY MADE APPLICATION 
"Duly made application" shall mean that the completed application form, including all required 
documents, photographs, and fees, and any supplemental information requested by the Board 
pursuant to 21 NCAC 22F .0104(a), is physically received in the office of the Board. 
History Note: Authority G.S. 93D3(c); 
Eff. May 1, 1988; 
Amended Eff. February 1, 1996. 
 

INTERNAL POLICY  2.5  Processing Incomplete Applications 

Whenever any application is received in the Board office 

which is not a “duly made application” as defined in  

21 NCAC 22A .0309, the Board office will notify the applicant 

of the deficiency by electronic mail, read receipt requested, or 

by certified mail, return receipt requested, and provide the 

applicant ten (10) business days from receipt of such notice 

within which to correct any deficiencies and provide a “duly 

made application” to the Board office.  If a “duly made 

application” is not received within the ten (10) business days 

provided, the application will be denied for insufficiency. 

History Note:  Adopted 02/02/2011 Board Minutes 
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How does this apply to license renewals specifically? 

• The application is not a “duly made application” if required information is left blank on 

the application for license renewal.   

• The application is not a “duly made application” if additional documents, including 

audiometer calibration certificates, or verification of continuing education hours, are 

not received with the application.   

• The application is not a “duly made application” if proper payment is not submitted. 

• The application is not a “duly made application” regardless of the postmark or method 

of delivery, until all required information and fees are physically in the Board office. 

• If you have an outstanding deficiency that has not been corrected, you do not have a 

“duly made application.”    

• Any “duly made application” for license renewal received after March 31, 2011 will be 

subject to a $25.00 late fee before the license renewal is processed, regardless of when 

you receive a Notice of Deficiency.  It is your responsibility to be sure your application is 

complete when it is submitted.  Due to the high volume of applications received near 

the deadline, it may not be possible to notify you of the deficiency until after the renewal 

deadline.  Notice received after the deadline does not exempt you from the late fee. 

• A supplement to your original application will only be accepted if it is within ten (10) 

business days of when the Board office notified you of the deficiency. 

• Your application will be “DENIED FOR INSUFFICIENCY” if you fail to correct 

deficiencies within ten (10) business days of notification.  You will then 

need to submit a completely new application, including payment of fee. 

EXAMPLE 1:   If you submit a license renewal application, and a $250.00 check without the 

calibration certificate, your application is not a “duly made application.”  The Board office will 

notify you by email or certified mail of the deficiency.  You will then have ten (10) business days 

to supplement the original application.  If you wait 12 days to send in the calibration certificate, 

it will not be accepted to supplement the original application.  The original application will be 

marked “denied for insufficiency” by the Board office.  You will be required to submit a new 

“duly made application” – send in a new original application, the audiometer calibration 

certificate, proof of continuing education, and the proper application fee (a new $250 payment) 

– at which time the Board will then consider your application for license renewal. 

 

EXAMPLE 2:  If you receive notification on March 25, 2011 that a deficiency needs to be 

corrected, technically you would have until April 8, 2011 to supplement your application (ten 

business days).  If you correct the deficiency by March 31
st

, there will be no late fee.  If you 

correct the deficiency between April 1st and April 8th, a $25.00 late fee will need to be part of 

your submission.  If you attempt to correct the deficiency after April 8
th

, a new application, new 

$250 application fee, new documents, and the late fee are required to process your application.   
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CONTINUING EDUCATION 

QUESTION: 
I want to use Audiology Online to complete my CEU requirements this year.  How do I submit 
this information to the Board without having it “denied for insufficiency” by the Board office? 
 
ANSWER:   

Many licensees do not take time to understand the Continuing Education Policy and how to 

report their continuing education hours, and therefore submit them incorrectly. For this 

reason, the Board office has added a link to an example of a properly completed Report of 

Program Attendance for online self-study coursework.  If you will print this PDF document 

and use it as your guide, you will probably avoid the common mistakes of others.   

Use this link:  http://www.nchalb.org/education/FAQ.SampleReport.CEU.SelfStudy.pdf 

 

Self-study hours are reported on a specific Report of Program Attendance:  

http://www.nchalb.org/education/ce/R11-0110.pdf 

This form is available on the website, listed as the Self-Study Report of Attendance in the 

Continuing Education section.  You may also want to read the Continuing Education Policy to better 

understand the reporting of credits. 

 

Remember that the Board requires an original Report of Program Attendance for ANY continuing 

education event attended.  You can always take a generic form with you to an event, but often the 

Program Provider will have a pre-printed form for you to have signed while attending the sessions.  

You should contact the program provider if you need an original signed form to submit for license 

renewal.  Each Report requires a $15.00 reporting fee be submitted with it.  The Board will accept 

Reports for any courses taken between April 1, 2010 and March 31, 2011, even if it is more than 45 

days old.  You have until April 1, 2011 to submit verification of Continuing Education.  This allows you 

to complete a course on March 31, 2011 and overnight mail the Report to the Board office.  Any 

continuing education reports received after April 1, 2011 shall be marked “late” and the $25.00 late 

fee for license renewal will apply before a renewal card will be sent to the licensee, as long as the 

hours reported were completed by March 31, 2011. 
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LICENSE RENEWAL 

QUESTION 1: 
I recently became unemployed and wondered what form I submit now since I have no place of 
employment or audiometer calibration form, but want to keep my license current. 
 
ANSWER:   

In accordance with 21 NCAC 22I .0113, service after sale is a consumer's right.  Please furnish 

at least one business address within the State of North Carolina where service and fulfillment 

of guarantees can be obtained by consumers to whom you have sold hearing aids.  If this is 

no longer your principle place of business, please include in a letter to the Board, the name of 

the business and/or licensee who will provide service and fulfillment of guarantees.  On your 

renewal application you may note “NONE—see attached letter of explanation” for business 

name/address.  You will need to provide a current mailing address as well. 

 

For audiometer calibration certificate requirements, 21 NCAC 22I .0108(c) allows the Board to 

waive (for up to three years) the requirement to provide proof of audiometer calibration IF 

you provide an Affidavit attesting that you are not engaged in or being compensated for any 

activity requiring a North Carolina license to fit and sell hearing aids.  Please note that when 

granted this waiver, the individual shall not engage in or be compensated for any activity 

requiring a North Carolina license to fit and sell hearing aids until the individual has furnished 

the Board with proof of audiometer calibration occurring within the preceding 12 consecutive 

months. 

 

An affidavit is a written sworn statement, given under oath and notarized by a Notary Public, 

that states you will not engage in or be compensated for any activity requiring a North 

Carolina license to fit and sell hearing aids.  You should also write that you understand that 

pursuant to 21 NCAC 22I ..0108, you shall not engage in or be compensated for any activity 

requiring a North Carolina license to fit and sell hearing aids until you have furnished the 

Board with proof of audiometer calibration occurring within the preceding 12 consecutive 

months. 

 
QUESTION 2: 
What happens if I mail my renewal application and it is post marked by March 31, 2011 but 
arrives in the Board office after March 31, 2011? 
 
ANSWER:  Rules define a “duly-made application” as one that is physically received in the 

office of the Board by the due date.  Any application received after March 31, 2011 will be 

subject to a late fee regardless of the postmark on the envelope.  You may want to submit 

your application by certified mail or overnight delivery.  If you are requesting a return receipt 

(signature card) to confirm delivery, it is best to use the physical address instead of the P.O. 

Box. That address is:   4030 Wake Forest Road, Suite 209, Raleigh, NC  27609 
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MALPRACTICE INSURANCE 

 
QUESTION:  
 
 Is there a statutory requirement in Chapter 93D that licensees carry malpractice insurance? 
 
ANSWER:   

 

No, there is no statutory requirement that Chapter 93D licensees maintain malpractice 

insurance.  The decision as to whether to carry malpractice insurance is an individual decision 

for each licensee that should be made after consultation with the licensee’s lawyer, 

accountant, and other professional advisers.   

 

 
OUT OF STATE CONSULTANT 

 
QUESTION 
 
Can an out-of-state consultant or factory expert who is attending the workshop or event of a 
licensee of the North Carolina Hearing Aid Dealers and Fitters Board assist the licensee with 
making earmold impressions? 
 

ANSWER:   

 

No, an out-of-state consultant or factory expert who is not licensed under Chapter 93D of 

the North Carolina General Statutes (N.C.G.S.) and is attending a workshop or event 

sponsored by a licensee of the North Carolina Hearing Aid Dealers and Fitters Board cannot 

assist the licensee with making an earmold impression, nor can the out-of-state consultant 

or factory expert do anything else to fit or sell a hearing aid to a consumer in North 

Carolina.  N.C.G.S.  §93D-1(2) states: “‘Fitting and selling hearing aids’ shall mean the 

evaluation or measurement of the powers or range of human hearing by means of an 

audiometer or by other means and the consequent selection or adaptation or sale or rental 

of hearing aids intended to compensate for hearing loss including the making of an 

impression of the ear.”   [Emphasis added.]   N.C.G.S.  §93D-2 states that “it is illegal for any 

person to fit or sell hearing aids unless he has first obtained a license from the North 

Carolina State Hearing Aid Dealers and Fitters Board or is an apprentice working under the 

supervision of a board licensee.” Any person who violates these provisions shall be guilty of 

a Class 2 misdemeanor.  N.C.G.S. §93D-15. 

 

 


